Publicat de Daniela Militaru
Iubită, soție, mamă, soră, fiică, prietenă, dar în primul rând FEMEIE
Să fii un profesionist desăvârșit, o soție minunată, o mamă bună și prietena care are timp pentru toți.
Toată lumea are nevoie de tine și, de multe ori, în același timp. E bine să ai grijă de ceilalți, totuși, resursele de energie, la fel ca și timpul, sunt limitate. Dar pentru tine, îți faci timp? Ce faci pentru tine? Poți începe printr-un ritual de 5 minute în fiecare dimineață, în care să te bucuri în liniște de aroma cafelei sau a ceaiului preferat în timp ce asculți o melodie preferată sau liniștea răsăritului. Multe femei vin la psihoterapie și spun: Mă simt epuizată, ajută-mă să nu mai fiu un Salvator! Unde e limita între „a fi acolo” pentru ceilalți și a avea o viață împlinită?
Iată câteva idei pentru a avea grijă și de tine:
1. Păstrează-ți un spirit optimist. Chiar dacă uneori apar probleme neprevăzute, știi că le vei rezolva. NU, nu trebuie să le faci tu pe toate, nici la job, nici acasă. E nevoie să ai la îndemână o listă a celor apropiați care te pot ajuta: prieteni, prieteni ai prietenilor, membrii ai familiei, poate chiar vecini. Dacă ești mamă, ai la îndemână și grupuri de mămici în care poți întreba cum au rezolvat situații similare.
2. Alimentează-ți permanent resursele de energie. Stabilește ce te ajută să-ți reîncarci bateriile. Poate un nou hobby, ceva ce n-ai mai făcut de mult sau ceva la care ai visat pe furiș, fără să ai curaj să povestești cuiva. Nu trebuie să ai talent artistic sau îndemânare să te apuci de desen/pictură/artcraft. Lasă-ți imaginația liberă și vezi ce iese . Poți începe cu 1 oră pe săptămână. Dacă ai copii, e un bun prilej ca acesta să petreacă timp de calitate cu tatăl sau cu bunicii lui.
3. Ai grijă de sănătatea ta. Mișcarea sub orice formă (mers cu bicicleta, aerobic, dans), plimbările în natură, o muzică plăcută, meditația, o alimentație echilibrată, un somn liniștit după-amiaza sunt câteva lucruri la îndemână care îți redau tonusul și te revigorează pentru a fi alături de ceilalți cu o atitudine calmă, echilibrată.
4. Un jurnal al recunoștinței , în care să notezi seara lucrurile pentru care ești recunoscătoare din ziua care s-a încheiat, te ajută să apreciezi lucrurile pozitive din viața ta.
5. Stabilește ce vrei pentru tine în funcție de ceea ce consideri TU important. Acordă-ți timp să reflectezi la schimbările, lecțiile și evoluția de-a lungul vieții tale. Nimic nu se întâmplă dintr-o dată și orice mic pas pe care reușești să-l faci, permite să ajungi acolo unde îți dorești.
E timpul să te gândești și la tine. Astfel, timpul petrecut împreună cu ceilalți va fi calitativ îmbunătățit. Sănătatea ta, o minte clară și optimistă, spiritul jucăuș te vor ajuta să ai în continuare grijă de ceilalți și să te simți împlinită.
Copyright 2022 - Societate Civilă de Psihologie "Militaru & Co." & Asociația Centrul Armonia
Toate drepturile rezervate.