Publicat de Alexandra Militaru

21 ianuarie 2020

Terapia și Activitățile Asistate de Animale

Îți mai aduci aminte desenul animat Marta Vorbăreața? Un cățeluș care mânca supă alfabet și putea vorbi? Nu era doar o poveste pentru copii, câinii comunică mai mult decât putem noi înțelege și nici nu au nevoie de supă alfabet.  Nu numai că ne transmit, dar ei și citesc emoțiile noastre și pot empatiza foarte ușor. Atunci când ești trist, câinele vine lângă tine și încearcă să te scoată din starea respectivă. Tocmai de aceea, câinii sunt parteneri de nădejde pentru sesiunile individuale de terapie, dar și pentru energizarea grupurilor. Așa au apărut Terapia și Activitățile Asistate de Animale.

Programele de Terapie și Activități Asistate de Animale aduc numeroase beneficii care contribuie la îmbunătățirea calității vieții, printre acestea numărându-se: 

  • creșterea nivelului de empatie și centrarea pe exterior, participanții redirecționându-și atenția pe acțiunile și emoțiile câinelui, dezvoltarea abilităților de îngrijire și relaționare, formându-se o alianță de încredere între participant și animal, 
  • sentimentul de acceptare necondiționată, fără judecată

  • socializare, creșterea abilităților de comunicare interumană și creșterea frecvenței comportamentelor prosociale

  • beneficii fiziologice, scăderea tensiunii arteriale și a nivelului hormonilor de stres (epinefrina, norepinefrina) și creșterea nivelului hormonilor generatori ai stării de bine psihologice (serotonina, dopamina),

  • beneficii spirituale, relația om-animal inducând sentimente de împlinire spirituală.

La alegerea câinelui potrivit, trebuie luate în considerare caracteristicile rasei, caracteristicile individuale ale patrupedului (personalitatea lui), dar și compatibilitatea handlerului cu acesta. Printre criteriile de alegere se numără: sănătatea fizică, temperamentul echilibrat, sociabilitatea manifestată prin dorința de interacțiune cu oameni de toate vârstele, lipsa semnelor de anxietate și agresivitate.  Dresajul câinilor de terapie este unul complex, fiind compus din elemente de dresaj de bază, dresaj de terapie și dresaj avansat. Câinii de terapie sunt dresați să asculte în orice împrejurare și să ofere confort pacienților.

Rolul animalului în Terapia și Activitățile Asistate de Animale constă în facilitarea unor rezultate pozitive în sănătatea fizică și psihică a persoanelor și, în general, la suportul interacțiunii dintre terapeut și pacienți pentru a conduce la atingerea obiectivelor de-a lungul activităților. Deși a fost luată în derâdere la început, terapia asistată de animale a ajuns să își demonstreze eficacitatea prin multiple cercetări.

Cercetătorul George (1988) a descoperit că animalele de companie în cabinetele de psihoterapie ajută clienții în rezolvarea conflictelor interioare, a sentimentelor negative și la îmbunătățirea stimei de sine. În general, Terapia Asistată de Animale a fost asociată cu efecte de dimensiuni medii în îmbunătățirea rezultatelor în patru domenii: simptome ale spectrului de autism, dificultăți medicale, probleme de comportament și bunăstare emoțională. Contrar așteptărilor, caracteristicile participanților nu au produs rezultate diferențiale.

Terapia Asistată de Animale (TAA) are scopuri și obiective specifice pentru ca animalul și pacientul să le  îndeplinească. Obiectivele principale sunt îmbunătățirea „funcționării fizice, sociale, emoționale și cognitive”. Integrarea animalelor în psihoterapie, în special pentru copii și adolescenți, oferă posibilitatea de a efectua intervenții terapeutice specifice într-o atmosferă care promovează dezvoltarea și facilitează demersul terapeutic.

Activitățile Asistate de Animale (AAA), deși nu sunt direcționate către obiective terapeutice specifice, „oferă oportunități pentru beneficii motivaționale, educaționale, recreative și / sau terapeutice pentru îmbunătățirea calității vieții” (Delta Society, 2005). Prezența unui câine a crescut vigilența și atenția copilului, a provocat mai multă deschidere și dorință pentru contactul social și a permis copilului să devină mai echilibrat pe plan psihic și emoțional.

Câinii de terapie pot pătrunde acolo unde oamenii nu pot, schimbând întotdeauna lacrimi în zâmbete. Vă așteptăm la programele pe care le derulăm la cerere în instituții de învățământ sau în cadrul unor evenimente. Activitățile noastre vor fi asistate de co-terapeutul Samy, un vesel, prietenos și jucăuș samoyed care are multe povești de împărtășit.

 

Tag-uri: terapie asistata de animale, activitati asistate de animale, caine de terapie, samy caine terapeut, programe copii, programe adolescenti, saptamana altfel.

 

Centrul Armonia

Centrul Armonia

Dezvoltare personală,

consiliere & psihoterapie

Dresaj canin - articol - Centrul Armonia

&

&

Tu când vrei să faci primul pas către tine?

Contactează-ne acum!

Copyright 2022 - Societate Civilă de Psihologie "Militaru & Co." & Asociația Centrul Armonia

Toate drepturile rezervate.